Najlepšie obdobie na návštevu Barcelony a Katalánska
Photo Credit To upload.wikimedia.org, c1.staticflickr.com

Najlepšie obdobie na návštevu Barcelony a Katalánska

Pre tých, ktorí milujú Barcelonu a Katalánsko neexistuje zlé obdobie na návštevu tohto nádherného kúsku zeme. Vďaka prekrásnemu stredomorskému podnebiu si môžete vychutnať väčšinu z toho, čo tento neuveriteľný región ponúka- hory, pláže, kuchyne svetovej triedy, výnimočnú architektúru a oveľa viac – po celý rok.  Katalánsko sa môže pochváliť viac ako 300 dňami slnečného svitu za rok. Navyše každý mesiac ponúka návštevníkovi niečo zvláštne: či už niektoré špeciálne gastronomické pochúťky alebo rôzne aktivity. V ponuke sa nájde aj návšteva vinohradov na jeseň či lyžovanie v zime.

Poďme sa pozrieť na jednotlivé obdobia a možnosti, ktoré ponúkajú. Určite si nájde každý to svoje naj 🙂

Jar

Jar je pre mnohých ideálny čas na návštevu Barcelony a Katalánska. Práve v tom čase nie je veľmi chladno, teploty sú mierne a mestské ulice sú menej preplnené, zatiaľ čo na vidieku ožívajú kopce a polia kvetmi. Jar je ideálny čas na návštevu pre množstvo outdorových aktivít a dokonca koncom mája a v júni je dostatočne teplo na slnenie a plávanie. Nájdu sa niektorí, ktorí sa  na konci jari rozhodnú stráviť ráno na svahoch a popoludnie na pláži.

Milovníci prírody budú mať radosť z jarných kvetov pozdĺž katalánskych turistických chodníkov, ktoré zahŕňajú všetko od vysokohorských výletov v Pyrenejach po panoramatické útesy pobrežia Costa Brava. Apríl a máj je vhodný čas na návštevu pre cykloturistov, či už ste skúsený cyklista hľadajúci výzvy Pyrenejí alebo uprednostňujete rovinaté chodníky Vias Verdes.

Jar je tiež sezóna Calçot, tieto veľké, šťavnaté jarné cibule sa pečú počas grilovania až do čiernej farby, potom sa zbavujú šupiek, namáčajú sa do orechovej omáčky romesco a jedia sa zvyčajne v spoločnosti veľkej skupiny priateľov spolu s dobrým vínkom a samozrejme nesmie chýbať dobré vínko. Vidiecke mesto Valls v provincii Tarragona sa nachádza v samotnom srdci oblasti Calçot a je príjemným miestom na dovolenku. Táto oblasť Katalánska  je známa po celom Španielsku práve vďaka skvelým tímom “castellers”, ktoré stavajú ohromujúce ľudské veže. Tieto predstavenia sa najviac konajú práve v jari a v lete počas víkendov.

V priebehu roka sa v Barcelone organizujú rôzne festivaly, ktoré sa začínajú už v januári. Festivaly ponúkajú zážitky aj v podobe kuriozít ako je napríklad požehnanie zvierat na festivale Tres Tombs. Február prináša karneval, ktorý sa koná po celom Katalánsku, ale najmä v meste Sitges, kde sú ulice doslova pokryté kvetmi a fontány sú obsiate girlandami.

Girona organizuje v máji jarný kvetinový festival “Temps de Flors”, kde sa vám naskytne očarujúci obraz kvetinových kobercov, ktoré sa nachádzajú v nádhernej stredovekej štvrti. Na konci jari na sviatok Corpus Christi máte možnosť vidieť tradičné “ou com balla” (tancujúce vajce) – fontány sú pokryté kvetmi a sezónnym ovocím a duté vajcia plávajú na povrchu vody, čo pripomína istým spôsobom tanec. Túto tradíciu môžete vidieť na niekoľkých miestach v Gotickej štvrti, vrátane katedrály a v mestách po celom regióne.

Leto

V lete sú dni dlhé. Nočný život trvá ozaj celú noc a môžete si vychutnať okúzľujúce námestia či vychutnať si morský vánok, ktorý so sebou prinášajú vlny.

Ak sa v lete teploty vyšplhajú vysoko, máte možnosť sa schladiť na pláži pozdĺž 600 kilometrovej katalánskej pobrežnej oblasti, ktorá má nekonečne zlaté piesočnaté pláže, tyrkysové zátoky a odľahlé plochy zaujímavé na preskúmanie. Táto úžasná pobrežná oblasť Stredozemného mora ponúka azda všetky vodné športy, na ktoré si spomeniete vrátane šnorchlovania a potápania v morských oblastiach Iles Medes alebo Cap de Creus, plachtenie či surfovanie. Na najobľúbenejších plážach si môžete zahrať plážový volejbal alebo vychutnať dobrý drink v plážových baroch.

Ak máte radi nedotknuté vody, v ponuke nájdete aj možnosť zapožičania jachty, s ktorou sa vyberiete  objavovať tajné zátoky a popri tom si zájsť na úžasný katalánsky obed z morských plodov v plážovej reštaurácií prístupnej len loďou.

Ak preferujete skôr vnútrozemie, schladenie vám ponúkajú prírodné bazény a vodopády alebo sa môžete vydať do hôr, kde sú rafting, kanoing a jazda na koni len niektoré z množstva dostupných aktivít. V ponuke sa nachádza aj jedna z najatraktívnejších outdorových aktivít v Katalánsku a to sledovanie medveďov v Pyrenejach. Predpokladá sa, že medzi španielskou a francúzskou hranicou je 30 až 36 hnedých medveďov.

Koncom júna sa koná festival Festa de Sant Joan, ohňový festival na počesť Jána Krstiteľa, ktorý oslavuje aj letný slnovrat. Na tento festival prichádzajú celé rodiny, aby postavili obrovské ohňostroje. V júli sa v Barcelone koná najväčší umelecký festival “Grec”, sú tu vynikajúce festivaly klasickej a súčasnej hudby a filmu. Mnohé z dedín v Katalánsku majú svoje obľúbené tradičné slávnosti v auguste, keď sa vám naskytnú predstavenia v podobe nádherných ľudských veží či sledovanie ohňovej šou démonov a drakov.

Od konca augusta do novembra sa na počesť úrody hrozna koná množstvo festivalov a oblasti ako  Penedès či ďalšie katalánske vinárske regióny sú hostiteľmi všetkých druhov fantastických aktivít. Počas niektorých festivalov sa vo fontánach doslova voda premení na víno. Napríklad hlavné námestie v Prades, kde dominuje obrovská fontána, v priebehu júlového festivalu z fontány tečie “Cava” namiesto vody.

Jeseň

September je skvelý čas na návštevu Katalánska, večery sú ešte dosť teplé na to, aby ste si mohli s priateľmi posedieť pri dobrom vínku až do ranných hodín a navyše ďalším bonusom je to, že davy, ktoré v lete obliehali najvýznamnejšie pamiatky a miesta odišli spolu s letom.

Koniec leta sa nesie v znamení intenzívnych, ale krátkych dažďových búrok, ktoré bičujú vlny na plážach avšak keď búrky utíchnu zanechajú vzduch čistý a šumivý – ideálny na prechádzky. Vnútrozemie, lesy a kopce sa začínajú premieňať na zlatistú čarovnú krajinu a pre zberateľov húb sa začína sezóna. Zaujímavou pochúťkou sú divé huby, ktoré sú veľmi vyhľadávanou lahôdkou a začínajú sa objavovať v ponuke reštaurácií. V údolí Verdú, v provincii Lleida sa koná niekoľko festivalov oslavujúcich zber hrozna. Nachádza sa tam bohato zdobená storočná fontána, z ktorej  počas októbrového vinárskeho festivalu namiesto vody tečie víno Costers del Segre. V októbri a novembri máte možnosť ochutnať čerstvo lisovaný olivový olej. Olivový olej z Tarragony je hodnotený niektorými významnými reštauráciami ako najlepší na svete.

Mierne teploty na jeseň sú ideálnym obdobím na pešiu turistiku, cykloturistiku a väčšinu vonkajších aktivít, od kanoingu až po horolezectvo. Toto obdobie je vhodné na let balónom, kde si vychutnáte krajinu z vtáčej perspektívy. Milovníci prírody by si mali uvedomiť, že Katalánsko sa vďaka svojej širokej škále biotopov môže pochváliť rozmanitosťou jednotlivých druhov vtákov tak ako žiadna iná oblasť v Španielsku. Pre svoju rôznorodosť jednotlivých druhov vtáctva sa dokonca Ebro Delta sa považuje za rovnocennú oblasť v porovnaní so známym Doñana National Park v Andalúzií.

Zima

V zime teploty pozdĺž pobrežia zriedka klesajú pod 10 stupňov a častou sú značne teplejšie. Pláže sú prázdne a ideálne na prechádzky. Mnoho plážových barov funguje až do novembra, takže sa môžete zastaviť na chutný obed či dobrý drink.

Vnútrozemie má však odlišný obraz. Od začiatku decembra sú otvorené lyžiarske strediská a ponúkajú takmer 500 km zjazdoviek pre lyžiarov a snowboardistov. Zima v Katalánsku ponúka aj mnohé iné zimné športy ako sú bežecké lyžovanie, psie záprahy či lezenie po ľade. Ak cestujete s rodinou, deti si môžu vychutnať snežné parky plné snehuliakov, či zajazdiť na saniach.

S blížiacim sa vianočným obdobím mestá organizujú každoročne decembrové trhy, kde si môžete vychutnať pohľad na niektoré jedinečné katalánske tradície. Patrí sem napríklad “Tío”, postavička z dreveného kmeňa s usmievajúcou sa tvárou a červenou baretkou. Nájdete tu aj jasličky, ktoré nesmú chýbať v žiadnom katalánskom príbytku.

Pokiaľ ide o hotely a reštaurácie, možnosti v zime sú obmedzené pozdĺž pobrežia, mnoho z nich má totiž zatvorené. Avšak v Barcelone a v okolitých väčších mestách je možnosti oveľa viac v prípade, že by ste sa rozhodli stráviť tu Vianoce či Nový rok.

Post source : barcelonainsideandout.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply