7 zaujímavých faktov, ktoré ukrýva Sagrada Família
Photo Credit To upload.wikimedia.org

7 zaujímavých faktov, ktoré ukrýva Sagrada Família

Sagrada Família je absolútne úchvatný kostol, veľkolepé dielo Antoni Gaudího. Gaudí je autorom ďalších klenotov, ktoré sa nachádzajú v Barcelone, no žiaden z nich nemá tak zaujímavé pozadie ako Sagrada Família. Prinášame niekoľko zaujímavých faktov, ktoré by ste mali vedieť o tomto posvätnom priestore.

Výstavba prebieha už viac ako storočie

Výstavba projektu začala v roku 1882. Keď Gaudí zomrel v roku 1926, dokončila sa len štvrtina baziliky. Termín ukončenia prác sa odhaduje na rok 2026.

Zatiaľ čo 150 rokov je určite dlhý čas na budovanie niečoho, ak si vezmete, že keď sa dokončí Sagrada Família, čas na výstavbu tohto diela bude dlhší ako čas na výstavbu pyramíd v Egypte a len o 50 rokov kratší ako čas na výstavbu Veľkého čínskeho múru. Je to úžasne.

V bude chrámu stála niekedy škola

Počas prvých dní výstavby Gaudí vybudoval školu v jednej časti budovy. Škola slúžila pre detí stavebných robotníkov, zatiaľ čo ich otcovia trávili dni a večery budovaním jednej z najkrajších budov v celej Európe. Škola, ktorú navrhol v roku 1909 je teraz miestom výstavy. Zdá sa, že Gaudí myslel na všetko.

Sagrada Família patrí do svetového dedičstva UNESCO

Napriek tomu, že dokončenie tohto diela ešte potrvá, v roku 1984 bolo toto miesto označené za miesto svetového dedičstva UNESCO. Toto ocenenie získala budova najmä kvôli jedinečnej architektúre a schopnosti Gaudího vytvárať niečo inovatívne a umelecké. Sagrada Família je len jednou zo 7 Gaudího budov, ktoré patria do tejto kategórie.

Už nie je viac katedrálou

Výstavba Sagrada Família sa začala ako jednoduchý katolícky kostol. Neskôr bola označená ako katedrála a v roku 2010 ju pápež Benedikt XVI. vyhlásil za baziliku. Aby sme uzrejmili rozdiel medzi pojmami, katedrála je sídlo biskupa.

Samotný Gaudí je pochovaný v Sagrada Família

Sagrada Família je domovom hrobky samotného majstra. Nachádza sa v podzemí budovy a návštevníci túto hrobku môžu vidieť. Hrobka je obklopená 4 kaplnkami, z ktorých každá je venovaná inej osobe. Gaudího hrobka sa nachádza v kaplnke venovanej panne El Carmen. V roku 1936 počas španielskej občianskej vojny, skupina anarchistov prenikla do Sagrada Família a zapálila kryptu. Hoci sa mnoho dôležitých materiálov týkajúcich sa stavby stratilo, niekoľko z nich bolo predsa len zachránených. 

Výška strednej veže bude pozoruhodná

Keď sa práce na Sagrada Família ukončia, bude to najvyššia náboženská stavba v celej Európe.  Stredná veža dosiahne výšku 170 metrov. Gaudí veril, že nič čo by dokázal človek postaviť, by nikdy nemalo byť vyššie ako Božie dielo. Nie je ani náhodou to, že konečná výška bude o jeden meter nižšia ako Montjuïc, hora v Barcelone, ktorá je zároveň najvyšším bodom mesta.

Zložitá symbolika

V každej časti Gaudího štruktúry je mnoho symbolov. Okrem náboženských symbolov, tu nájdete dva, na ktoré by ste sa mali zamerať. Prvý symbol sa týka vnútorných stĺpov, ktoré skutočne pripomínajú stromy a keď sa na nich pozriete, ich tvary sa neustále menia. Ďalším symbolom je korytnačka, ktorá drží tieto stĺpy, čo predstavuje krajinu aj more.

Post source : theculturetrip.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply