8 očarujúcich miest, ktoré by ste rozhodne nemali vynechať počas návštevy krásnej Gotickej štvrte
Photo Credit To upload.wikimedia.org, c1.staticflickr.com

8 očarujúcich miest, ktoré by ste rozhodne nemali vynechať počas návštevy krásnej Gotickej štvrte

Barrio Gótico alebo Gotická štvrť je jednou z najstarších a najkrajších štvrtí v Barcelone. Je to labyrint malých ulíc plných menších barov, reštaurácií a obchodov. Táto oblasť je súčasťou katalánskeho mesta Citat Vella a nachádza sa priamo v centre mesta. Tiahne sa od známej ulice La Rambla až po Via Laietana.

Poďme sa pozrieť na to, čo všetko táto oblasť ukrýva a čo by sme rozhodne nemali vynechať počas jej návštevy.

Katedrála v Barcelone

Keď navštívite Gotickú štvrť, rozhodne nemôžete vynechať krásnu gotickú katedrálu, ktorá sa nachádza na Pla de la Seu. Oficiálnym názvom kostola je Katedrála Svätého Kríža a sv. Eulalie, ktorá bola postavená medzi 13. a 15. storočím. Jedným z vrcholov vnútri katedrály je krypta pod majstrom Capella, ktorá obsahuje sarkofág sv. Eulalie. Je možné navštíviť aj kláštor, ktorý bol postavený v 14. – 15. storočí. V strede kláštora nájdete nádhernú záhradu s pomarančovníkom, magnóliami, palmami a očarujúcou fontánou uprostred. Krásny výhľad na celé mesto  sa vám naskytne na vrchole kostola, kde vás vyvezie výťah.

Prechádzky v Gotickej štvrti

Najlepším spôsobom ako spoznať úžasnú gotickú štvrť je pešia turistika. Prechádza malými uličkami, ukrytá história Barcelony, krásne dekorácie starých gotických budov či skryté historické skvosty, to všetko ponúka Gotická štvrť.

Historické múzeum v Barcelone

V Museu d’Història de la Ciutat strávite pekný deň spoznávaním historického dedičstva Barcelony od rímskeho obdobia až do súčasnosti. Múzeum má 7 rôznych miest, ktoré sú prístupné verejnosti. Centrála sa nachádza v Barrio Gótico na nábreží Plaça del Rei, kde je dokonca možné navštíviť podzemnú časť a prechádzať sa po uliciach rímskej Barcelony.

Plaça del Pi

Ak máte radi umenie, mali by ste sa prejsť cez Carrer Petritxol. Tu nájdete krásne umelecké galérie a malé obchody, ktoré sa končia na námestí Plaça del Pi. To najkrajšie čo na námestí môžete nájsť je nepochybne veľký, nádherný gotický kostol Santa Maria del Pi. Na ľavej strane kostola nájdete počas víkendov malý umelecký trh, kde miestni umelci predávajú svoje obrazy. V prvý a tretí piatok a sobotu v mesiaci je na námestí priamo pred kostolom remeselný trh s domácimi potravinami. Aj keď sa tam nachádza len niekoľko stánkov, určite to stojí za návštevu. V ponuke sú tradičné katalánske špeciality a ručne vyrábané výrobky ako sú syr, čokoláda, fuet, nugát, med, víno a iné dobroty.

Plaça Sant Felip Neri

Ak si potrebujete oddýchnuť od hluku a množstva turistov, mali by ste navštíviť Plaça Sant Felip Neri, malé, romanticky vyzerajúce námestie avšak s tragickou históriou. V roku 1938 bolo námestie bombardované, 42 ľudí, prevažne detí, ktoré sa hrali na námestí po útoku zomrelo. Svedčia o tom aj steny kostola a budov na námestí, ktoré sú značne poškodené. Počas stredoveku fungovalo námestie ako cintorín za katedrálou, dnes tu však nájdete malú fontánu, kostol, školu či El Museu del Calçat, jedno z najmenších múzeí v Barcelone. Múzeum obsahuje dve malé izby s kolekciou topánok z celého sveta a niekoľko starých nástrojov na výrobu obuvi. Žiaľ, nenájdete informácie v žiadnom jazyku.

Plaça Reial

Jedným z najznámejších námestí v Barcelone je práve Plaça Reial, kráľovské námestie. Nachádza sa neďaleko ulice La Rambla. Námestie obklopujú brány a palmy a uprostred stojí krásna fontána. Na námestí sú známe nočné kluby ako Jamboree, Sidecar a Karma. Veľmi pekný a pozoruhodný bar sa nazýva Ocaña, pomenovaný podľa umelca, aktivistu a maliara José Pérez Ocaña. Tento umelec bol nápadný tým, že miloval nosenie make-upu a ženského oblečenia.

Els Quatre Gats

Jednou z najznámejších kaviarní v Barrio Gótico je Els Quatre Gats, čo v preklade znamená “štyri mačky”. Miesto je inšpirované barom v Paríži zvanom Le Chat Noir. V roku 1897 otvorili kaviarne v Barcelone traja umelci, ktorí v tomto bare pracovali ako čašníci a čoskoro sa Els Quatre Gats stal najdôležitejším centrom modernizmu v meste. Pablo Picasso, Antoni Gaudi a ďalší umelci, architekti a hudobníci tú milovali chodiť po práci relaxovať pri poháriku dobrého drinku. V roku 1900 hostil Pablo Picasso svoju prvú a druhú individuálnu výstavu v tejto pôvabnej kaviarni. Pre dlhy, ktoré majiteľ mal musel v roku 1903 Els Quatre Gats zatvoriť, ale opäť v roku 1989 bola otvorená a odvtedy sa toto miesto plné histórie teší veľkej obľube.

Plaça de la Generalitat

Pravdepodobne jedným z najdôležitejších miest v Barcelone je Plaça de Sant Jaume (tiež známy ako Plaça de la Generalitat). Považuje sa za politické centrum Barcelony, pretože tu nájdete Casa de la Ciutat, Radnicu a Palau de la Generalitat, palác katalánskej vlády. V nedeľu ráno otvára radnica svoje brány pre návštevníkov s možnosťou nahliadnuť do tejto nádherný budovy. Ak máte šťastie (väčšinou cez víkendy), môžete vidieť niektoré katalánske tradície, ktoré sa prezentujú na tomto námestí. Môžete tu vidieť skupinu ľudí, ktorí tancujú tradičný katalánsky tanec Sardana alebo ľudí, ktorí robia Castellers, teda vytvárajú ľudské veže.

Post source : theculturetrip.com

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply