Panellets

Panellets

Táto katalánska pochúťka sa pripravuje na Deň všetkých svätých. Počas posledného októbrového týždňa ich ponúkajú všetky pekárne v Katalánsku. Základ týchto skvelých sušienok sa vyrába z mletej mandľovej múky, je to v podstate marcipán. V niektorých rodinách sa pridávajú do cesta sladké zemiaky, kvôli textúre.

Tradičné „Panellets“ sú posypané píniovými orieškami, môžete však použiť akékoľvek iné príchute. K tradičnému receptu prikladáme aj recept s kokosovou verziou, ochutiť sa môžu mandľami, kávou, čokoládou, jahodami.

Množstvá ingrediencií sú uvedené pre väčší počet ľudí, keďže sa tento recept pripravuje raz za rok. Jedna dávka predstavuje približne až 2kg panellets. Množstvo surovín odporúčame upraviť, ¼ surovín by mala postačiť pre 4 osoby.

Ingrediencie pre základ sušienok:

  • 1kg mandlí    
  • 800g cukru
  • 200g uvarených zemiakov alebo sladkých zemiakov

Ingrediencie pre inú verziu panellets:

  • 700g píniových orieškov
  • 150g strúhaného kokosu

Ďalšie voliteľné prísady: kandizované čerešne, instantná káva, kakao….

  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

  1. Vo veľkej miske rozdrvíme vidličkou zemiaky, pridáme mandľovú múku a cukor, aby nám vznikla homogénna hmota. Vytvarujeme guličky a prikryjeme misku. Necháme odležať 2 hodiny, najlepšie cez noc.
  2. V ďalšej miske si rozbijeme vajíčko
  3. Postup s píniovými orieškami: vysypte si do plytkej misky alebo na tanier píniové oriešky. Vytvarované guličky obalíme najprv vo vajíčku a potom vyváľame v miske s píniovými orieškami. Aby oriešky lepšie držali, guličku môžeme po obalení ešte jemne v rukách stláčať.
  4. Postup s použitím kokosu: pripravené guličky obalíme najprv vo vajíčku a potom v strúhanom kokose.
  5. V prípade, že by sme chceli použiť iné variácie, vytvarované guličky sploštíme a vtlačíme na vrch napríklad kandizované čerešne. Alebo do cesta môžeme pridať kakao.   
  6. Sušienky potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 6-8 minút na 200 °C.

zdroj: food52.com
foto: kenwoodworld.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply