La Rambla, ako vznikla a čo ukrýva táto ikonická ulica Barcelony?
Photo Credit To upload.wikimedia.org, c1.staticflickr.com

La Rambla, ako vznikla a čo ukrýva táto ikonická ulica Barcelony?

La Rambla je najznámejšia ulica v centre Barcelony. Ulica pre chodcov, ktorá je lemovaná stromami je dlhá 1,2 km a spája Plaça de Catalunya a pamätník Krištof Kolumbus v Port Vell. La Rambla tvorí hranicu medzi štvrťami Barri Gòtic na východe a El Raval na západe. 

La Rambla sa považuje aj za rad kratších ulíc, z ktorých je každá inak nazvaná a preto sa používa forma plurálu Les Rambles (pôvodná katalánska forma, v španielčine je to Las Ramblas).

Tu sú jednotlivé časti tejto dlhej ulice a ich názvy:

  • Rambla de Canaletes – miesto fontány de Canaletes.
  • Rambla dels Estudis – miesto bývalej jezuitskej univerzity, ktorej jediným zvyškom je kostol Betlehem.
  • Rambla de Sant Josep (alebo de les Flors) – miesto kvetinového trhu.
  • Rambla dels Caputxins – miesto bývalého kapucínskeho kláštora, v ktorom teraz dominuje dom opery Liceu.
  • Rambla de Santa Mònica – pomenovaná po kláštore sv. Moniky, dnes umelecké centrum.

Na sever od La Rambla leží námestie Plaça de Catalunya, veľké námestie v centre Barcelony, ktoré je všeobecne považované za centrum mesta aj za miesto, kde sa stretáva staré mesto a štvrť Eixample z 19. storočia.

Východne od La Rambla je Barri Gòtic alebo Gotická štvrť, centrum starého mesta Barcelony.  Barri Gòtic si zachovala labyrintový uličný plán s malými štvorcami a uličkami, z ktorých mnohé sa pripájajú k La Rambla. Jedným z tých väčších štvorcov je Plaça Reial, živé námestie z 19. storočia s vysokými palmami a pouličnými lampami, ktoré navrhol Antoni Gaudí. Tieto lampy otvárajú krátku vstupnú chodbu z Rambla dels Caputxins.

Na západ od La Rambla je pomerne odlišná štvrť El Raval. Táto oblasť bola pôvodne miestom rôznych náboženských a lekárskych inštitúcií. Neskôr tu vyrástli továrne spolu s bývaním pre pracovníkov, zatiaľ čo blízkosť k prístavu viedla k tomu, že oblasť sa stala známa svojím nočným životom a klubmi, ale žiaľ aj prostitúciou a zločinom. Dnes si oblasť stále zachováva určitý stupeň “okrajovej časti”, ale je aj domovom niekoľkých významných budov vrátane Gaudího Palau Güell, ktorý je len pár krokov pozdĺž Carrer Nou de la Rambla.

Na južnom konci La Rambla sa nachádza pamätník Krištof Kolumbus a prístav Port Vell. V blízkosti prístavu sú Kráľovské lodenice, kde sa nachádza námorné múzeum zamerané na námornú históriu v Stredomorí.

Rozšírenia na oboch koncoch ulice sú tiež označené názvom Rambla, ale nie sú považované za súčasť samotnej La Rambla. Na severe sa Rambla de Catalunya rozkladá do okresu Eixample. Na juhu výstavba Maremàgnum začiatkom 90. rokov viedla k pokračovaniu La Rambla po drevenom chodníku do prístavu nazývaného Rambla de Mar.

História

Názov pochádza z arabského slova “ramla”, čo znamená piesčité riečisko, a práve tak sa začal tento nádherný bulvár – ako pokorný vyschnutý prúd mimo múrov gotickej štvrti.

V 10. a 11. storočí prúdila dažďová voda pochádzajúca z hory Collserola cez tento spád až do mora. V dôsledku toho oblasť skončila pokrytá pieskom. La Rambla mala byť pôvodne dôležitý odtok pre silnú dažďovú vodu počas jari a jesene.

Na začiatku 18. storočia boli postavené prvý domy a až do konca 18. storočia sa La Rambla začala objavovať v niečom podobnom ako dnes.

V roku 1377 začala výstavba rozšírenia mestských hradieb o La Rambla a El Raval. V roku 1440 bol potok odklonený, aby mohol pretekať mimo nových stien a La Rambla sa postupne premenila na ulicu. V najbližších niekoľkých storočiach sa La Rambla stala centrom života v Barcelone, dlhá trasa, ktorá sa využíva počas festivalov, trhov a pri rôznych športoch.

V roku 1703 sa vysadili prvé stromy lemujúce ulicu. Boli to brezy a bolo ich presne 280. V roku 1832 sa vysadili aj akácie a aktuálne stojace stromy.

Kultúra

La Rambla je miestom niekoľkých barcelonských kultúrnych zariadení:

  • Gran Teatre del Liceu alebo jednoducho Liceu – barcelonská opera, ktorá bola otvorená v roku 1847.
  • Teatre Principal – najstaršie divadlo v Barcelone, založené v roku 1568 hoci sa odvtedy už niekoľkokrát prestavalo.
  • Centre d’Art Santa Mònica – je verejné múzeum súčasného umenia s pravidelnými výstavami medzinárodných umelcov.
  • Palau de la Virreina – barokový palác, ktorý je hostiteľom múzejných výstav a kultúrnych podujatí.

Doprava

Linka L3 barcelonského metra beží pod dĺžkou ulice La Rambla s nasledujúcimi stanicami:

Catalunya – hneď vedľa Plaça Catalunya, je hlavnou výmennou stanicou, ktorú obsluhuje niekoľko železničných tratí metra a prímestskej železnice.

Liceu – pred operou Liceu, slúži centrálnej časti La Rambla.

Drassanes – nachádza sa pri prístave vedľa centra Centre d’Art Santa Mònica.

Tri autobusové linky sú v prevádzke pozdĺž ciest lemujúcich La Rambla počas dňa ( 14, 59 a 91) a v noci sú to autobusy N9, N12 a N15.

Post source : en.wikipedia.org

About The Author

Related posts

Leave a Reply