Tajomstvo fungovania Magickej fontány
Photo Credit To c1.staticflickr.com

Tajomstvo fungovania Magickej fontány

Tí, ktorí ste mali možnosť vidieť Magickú fontánu a jej úžasné predstavenie mi dáte za pravdu, že vidieť takéto predstavenie je neopísateľný zážitok na celý život. A tí, ktorí ste ešte nezažili čaro tejto svetelno- vodnej šou, neváhajte, určite nebudete ľutovať.

Možno ste si položili otázku ako môže obyčajná fontána také niečo dokázať. Správne, nie je to obyčajná fontána. Poďme sa spoločne pozrieť na to, aké je tajomstvo tejto neobyčajnej fontány, ako funguje a čo ukrýva.

Magická fontána (Font Màgica de Montjuïc) je veľkolepé dielo komplexu fontán, kaskád a bazénov na ulici Avinguda de la Reina Maria Cristina. Fontána sa nachádza pod palácom Palau Nacional na vrchu Montjuïc neďaleko Plaça d’Espanya a Poble Espanyol.

Veľkolepá Magická fontána je veľmi populárna a je známa svojimi zvukovo-svetelnými predstaveniami. Približne 2600 litrov vody preteká cez tri koncentrické bazény fontány, ktoré sú poháňané systémom recyklácie vody.

Fontánu postavil Carles Buigas na mieste Medzinárodnej výstavy v roku 1929. Keď sa práca na Medzinárodnej výstave v roku 1929 už dobre rozbehla, v hlave usporiadateľov skrsla myšlienka, že toto miesto potrebuje “niečo zvláštne”. V tom čase Carles Buigas predstavil svoj kolosálny, odvážny a najmä nákladný plán, ktorý sa neskôr zrealizoval ako Font Màgica de Montjuïc.

Za menej ako rok, viac ako 3000 pracovníkov uskutočnilo Buigasov plán priniesť svetlo, vodu a farbu na túto ulicu, ktorá mala byť hlavnou trasou Medzinárodnej výstavy.

Zaujímavé fakty a čísla:

  • Celková kapacita: 3,1 milióna litrov.
  • Fontánou prejde 2610 litrov vody za sekundu
  • Má 3620 trubíc.
  • Fontána má 132 elektromotorov s celkovým výkonom 1153 kW.
  • Fontána má 4760 žiaroviek.
  • Má spolu 120 rotujúcich pentagonálnych bubnov (farebné filtre).
  • Elektrická energia o výkone 3000 kW.
  • Fontána umožňuje 7 miliónov možných kombinácií vody a svetla.

Ako toto úžasné dielo funguje?  

Voda

To, čo skutočne odlišuje Magickú fontánu od ostatných fontán je objem vody, ktorá cez ňu pretečie. V kombinácií so starostlivo vypočítaným priemerom rúr a trubíc, ktorými preteká dáva vode potrebnú rýchlosť pre jednotlivé choreografie.

V dvoch centrálnych bazénoch nájdete 19 hlavných vodných prvkov fontány. V dolnom bazéne je 20 malých periférnych fontán nachádzajúcich sa v zemi, ktoré majú svoj vlastný hydraulický systém produkujúci 5 rôznych vodných prvkov.

Svetlo a farby

Ovládacia časť, ktorá sa nachádza v dvoch centrálnych bazénoch obsahuje osvetľovacie systémy s päťuholníkovými hranolmi, ktoré zabezpečujú 5 farieb fontány, bielu, žltú, červenú, modrú a zelenú. Svetlo dosahuje cez 120 obdĺžnikových svetiel vyrobených z betónu, zapečatené vysoko odolným, tvrdeným bielym sklom.

Riadiace systémy

Riadiaci systém Maria Cristina zahŕňa 44 menších fontán na ulici Avinguada de la Reina Maria Cristina, 4 fontány a Magickú fontánu, ktoré sú ovládané na diaľku z riadiaceho centra v budove La Pèrgola. Riadiace centrum generuje nové choreografie a riadi celé predstavenie aj napriek tomu, že priame riadenie čerpadiel, osvetlenia a hudby sa nachádza pod fontánou.

V Septembri 2011 začala Magická fontána používať aplikáciu na vytvorenie nových svetelno-vodných predstavení za 3 minúty. Táto aplikácia sa skladá z generátora, ktorý automaticky analyzuje hudbu, editora, ktorý urýchľuje proces vytvárania a 3D simulátora, ktorý umožňuje zobrazenie choreografie bez nutnosti spustenia fontány.

Táto moderná technológia uľahčuje vytváranie choreografií, ktoré sú vytvorené na mieru alebo na špeciálne príležitosti.        

Choreografie

Magická fontána poskytuje zážitok na celý život. V ponuke choreografií nájdete mix hudby 80. rokov, hudbu z rozprávok a animovaných filmov či klasickú hudbu, ktorú si môžete vypočuť v 3 krátkych ukážkach nižšie.

Časy predstavení v závislosti od jednotlivých mesiacov

Svetelno-vodnú šou, ktorú ponúka Magická fontána si môžete vychutnať v iba v určitých časoch a obdobiach. Pridávame prehľad predstavení v jednotlivých obdobiach spolu s konkrétnymi dňami a hodinami.

7. január – 28. február –  kvôli údržbe v tomto čase nie je žiadne predstavenie.

1. marec – 31. marec – predstavenia sa konajú vo štvrtok, piatok a v sobotu od 20:00 – 21:00.

1. apríl – 31. máj – predstavenia sa konajú vo štvrtok, piatok a v sobotu od 21:00 – 22:00.

1. jún – 30. september – predstavenia sa konajú v stredu, vo štvrtok, piatok, v sobotu a v nedeľu od 21:30 – 22:30.

1. október – 21. október – predstavenia sa konajú vo štvrtok, piatok a v sobotu od 21:00 – 22:00.

1. november – 6. január – predstavenia sa konajú vo štvrtok, piatok a sobotu od 20:00 – 21:00.

Ako sa tam dostanete:

  • Metro: L1 a L3 na stanicu Espanya
  • Autobus: číslo 55 na zastávku MNAC

Post source : barcelona.cat

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Pingback: 10 užitočných tipov ako stráviť skvelý víkend v Barcelone | Kataluna.sk

Leave a Reply