Katalánsky paradajkový chlieb „Pa amb Tomàquet„
Photo Credit To forcabarca.sk

Katalánsky paradajkový chlieb „Pa amb Tomàquet„

Pa amb tomàquet tiež známy ako pan con tomate je klasika v katalánskej kuchyni, ktorý sa konzumuje na raňajky, ako snack či kedykoľvek počas dňa.

Základom pri tomto pokrme sú kvalitné suroviny. Aby sme si vychutnali pravú chuť Pa amb tomàquet mali by sme použiť domáci, chrumkavý chlieb. Mimo Katalánska sa na tento recept používajú malé bagetky. Existujú dva spôsoby, ako ho môžeme pripraviť.

Ingrediencie:

  • Deň starý chlieb
  • Paradajky
  • Extra panenský olivový olej
  • Morská soľ
  • Čerstvý cesnak

Postup:

  1. Chlieb opečieme na panvici alebo na grile.
  2. Cesnak rozkrojíme na polovicu a potrieme nim chlieb.
  3. Metóda 1:Rozkrojíme paradajku na polovicu a dužinatou stranou potierame chlieb pokiaľ nevsiakne dužinu alebo pokiaľ nám nezostane len lupa z paradajky.
  4. Pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Posolíme.
  6. Metóda 2: Nakrájame paradajky na polovicu, pre každú osobu, ktorá bude konzumovať.
  7. Pomocou klasického strúhadla na syr dužinatou časťou „strúhame“ paradajku kým nám nezostane len lupa.
  8. Nastrúhanú zmes premiešame vidličkou, aby sa nám dužina spojila so semiačkami.
  9. Podávame v miske s olivovým olejom a soľou, aby si každý mohol pripravenú zmes naservírovať na chlieb samostatne.

Tipy:

Ja som použila pečivo foccacia, ktoré už je pečené s olivovým olejom a je lahodnejšie ako chlieb. Vyskúšala som obidve metódy. Pri prvej je pečivo rýchlo mokré a nepôsobí na prvý pohľad tak lákavo. Pri druhej metóde si musíte dávať pozor na prsty pri strúhaní, ale pečivo nebude tak mokré a aj na prvý pohľad vyzerá lákavejšie (iný spôsob, ktorý mi práve napadol je zbaviť paradajku šupky, nakrájať a rozmixovať dužinu). Pre milovníkov cesnaku radím okrem potretia pečiva pretlačiť zvyšok strúčika, zmiešať s olivovým olejom a potrieť na vrch. Nepochybne je dôležité použiť kvalitný olivový olej a paradajky, aby ste si vychutnali túto dobrotu. Chutí vynikajúco 🙂

Post source : partaste.com, forcabarca.sk

About The Author

Related posts

Leave a Reply