Lístok T-10 v Barcelone – cena, kde kúpiť a pravidlá využívania
Photo Credit To facebook

Lístok T-10 v Barcelone – cena, kde kúpiť a pravidlá využívania

Veľmi dobre rozvinutá sieť verejnej dopravy v Barcelone znamená, že pohyb po meste je pre návštevníkov pomerne jednoduchý, rýchly, ale aj zábavný. Ak navštívite metropolu Katalánska a plánujete využiť dopravu minimálne niekoľkokrát, najlepšou voľbou pre vás je kúpa lístka s označením T-10. V tomto článku nájdete všetky užitočné informácie o podmienkach používania tohto lístka, o jeho cenách a predajných miestach.

Barcelona sa najlepšie spoznáva pešo, ale ak nastane moment, kedy potrebujete prekonať väčšiu vzdialenosť, najrozumnejšie je využiť autobus či metro. A niet lepšieho cestovného lístka, než T-10. Vďaka pohodlnému využitiu a veľmi atraktívnej cene patrí medzi najobľúbenejší lístok medzi návštevníkmi mesta či domácimi obyvateľmi. O ďalších možnostiach dopravy sme bližšie písali v tomto článku: Verejná doprava v Barcelone jednoducho a šikovne

Pravidlá pre používanie T-10

T-10 je lístok, ktorý vás oprávňuje využiť 10 jázd verejnou dopravou. Využívanie je veľmi jednoduché, no je potrebné si zapamätať niekoľko základných informácií:

– V prvom rade ide o lístok integrovaného systému verejnej dopravy, čo znamená, že ho môžeme využívať v metre, autobusoch, vlakoch FGC, vlakoch Rodalies de Catalunya a električkách. Počas jednej cesty môžeme zmeniť dopravný prostriedok až trikrát.

– Celá integrovaná dopravná sieť je rozdelená do zón a lístok by mal byť zakúpený na cestovanie v zónach, kde sa plánujeme pohybovať. Mapu zón a zastávok nájdete na tomto odkaze. Ak máte v pláne cestovať po Barcelone a najbližšom okolí (napríklad Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, letisko Barcelona-El-Prat), stačí ak si lístok zakúpite na jednu zónu. Ak sa rozhodnete cestovať napríklad na trase Barcelona-Calella, mali by ste si kúpiť lístok na 4 zóny. Na tomto odkaze nájdete rozumnú kalkulačku počtu zón. 

– Zóny integrovanej dopravy sa mierne líšia od zón metra a vlakov. Ak cestujete s lístkom T-10 vlakom alebo iným dopravným prostriedkov integrovanej dopravy, letisko El Prat sa nachádza v prvej zóne.

– Lístok vás oprávňuje na uskutočnenie 10 jázd. Pod jednou jazdou sa rozumie cestovanie jednej osoby, počas ktorého sa dopravný prostriedok môže zmeniť 3-krát počas stanoveného času. Ak si lístok kúpite na jednu zónu, vaša cesta môže trvať maximálne 75 minút. Každá dodatočná zóna predlžuje čas využitia lístka o ďalších 15 minút. Podstatné je ustriehnuť si to, aby sme si lístok označili aj pri prestupoch v rámci jednej cesty. Systém počíta čas našej cesty a prestupy a ak sa vmestíme do stanoveného času jednej cesty, systém to nebude považovať za ďalšiu cestu.

– Lístok T-10 môže využiť nielen jedna osoba. V tom prípade stačí lístok označiť toľkokrát, koľko osôb bude cestovať. Ak napríklad cestujete z letiska El Prat vlakom a ste 4-členná skupina, stačí lístok označiť 4-krát. Ak daný lístok chce následne využiť ďalej, je to samozrejme možné.

– Po označovaní lístka sa vám zobrazí zostávajúci počet ciest. Po označení lístka pred poslednou cestou vám automat na lístok dotlačí ‘Titol esgotat’.

– Lístok T-10 neoprávňuje cestovať z alebo do stanice metra Aeroport T1 a Aeroport T2 (linka L9 Sud). Môžete ho však použiť ak cestujete z letiska vlakom (stanica pri termináli T2). Ak v ďalšej etape cesty musíte z vlaku prestúpiť na metro alebo autobus, aby ste sa dopravili do svojho hotela, je to samozrejme možné.

Ceny lístka T-10 na rok 2019

Cena lístka T-10 závisí od počtu zón, v rámci ktorých sa chceme pohybovať. Čím viac zón plánujeme precestovať, tým je lístok drahší. Najlacnejší je lístok, s ktorým môžeme cestovať v prvej zóne mesta Barcelona a ten stojí 10,20€. Ceny pre všetky zóny sú nasledovné:

1 zóna: 10,20 €
2 zóna: 20,10 €
3 zóny: 27,40 €
4 zóna: 35,25 €
5 zóna: 40,50 €
6 zóna: 43,05 €

TIP: Ak plánujete každodenne cestovať do Barcelony z inej zóny a následne cestovať po Barcelone verejnou dopravou, zvážte nákup samostatného lístka T-10 cestovanie po Barcelone a na cestovanie do Barcelony.

Kde si môžete lístok T-10 kúpiť?

Najpohodlnejším spôsobom ako kúpiť tento lístok je v automatoch umiestnených v staniciach metra a železničných staniciach. Za lístok je možné platiť v hotovosti alebo kartou. Predajné miesta nájdete aj v informačných a zákazníckych centrách TMB (hlavný prevádzkovateľ verejnej dopravy v Barcelone). V autobusoch si môžete zakúpiť lístok v automate alebo v prípade absencie automatu priamo u vodiča. Vodičovi je potrebné platiť v hotovosti a v ideálnom prípade presne. Lístky sú takisto dostupné v aplikácii TMB App.

Post source : tmb.cat barcelona-tourist-guide.com facebook tripadvisor.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply