Verejná doprava v Barcelone – jednoducho a šikovne
Photo Credit To publictransport.barcelona, barcelonas.com

Verejná doprava v Barcelone – jednoducho a šikovne

Chystáte sa tento rok na výlet do Barcelony? Máte však obavy ako sa v rámci mesta pohybovať, kde kúpiť lístky a ako sa zorientovať vo verejnej doprave? Práve pre vás je tento článok. Radi by sme vám ponúkli informácie a tipy ako využiť verejnú dopravu v Barcelone. Prinášame praktické informácie ako sa zorientovať vo verejnej doprave, tipy, mapy, informácie o lístkoch a aktuálnych cenách platných od januára 2019.

Mesto je príliš krásne na to, aby ste zbytočne strácali čas v zápchach, prípadne riešili problémy s tarifnými systémami, radami pri automatoch či jazykovými bariérami.  

Barcelona, hlavné mesto Katalánska je druhým najväčším mestom v Španielsku. V mestskej oblasti žije približne 1,6 milióna ľudí a viac ako 3 milióny ľudí žije v barcelonskej metropolitnej oblasti. Mesto má dobré vyvinutý systém mestskej dopravy.  Parkovacie zariadenia v centre mesta sú drahé a dopravné zápchy sú žiaľ súčasťou každodenného života. 

Druhy verejnej dopravy v Barcelone

Metro

Metro je jednoznačne najrýchlejší spôsob prepravy po meste. Žiadne zápchy, rýchlo sa dostanete do rôznych častí mesta. Metro sa prevádzkuje v podzemí Barcelony od roku 1924.  V rokoch 2016 – 2017 prepravilo metro pol milióna cestujúcich ročne na 12 trasách s takmer 160 zastávkami. Metro v Barcelone prevádzkujú dve rôzne spoločnosti (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya – FGC a Transports Metropolitans de Barcelona – TMB. Od februára 2016 je letisko El Prat v Barcelone prepojené aj so sieťou metra.

Loga oboch prevádzkovateľov metra

V súčasnosti (2019) je sieť barcelonského metra tvorená 12 trasami. Existuje však plán aj na rozširovanie siete. Trasy nemajú svoje vlastné názvy. Sú očíslované od L1 po L12. Každá trasa má tiež priradenú farbu.

Zoznam súčasných liniek metra (2019)

Na tomto odkaze si môžete stiahnuť mapu metra platnú pre rok 2019

Bezbariérový prístup v metre

Keďže metro je v prevádzke od roku 1924, bohužiaľ nie všetky stanice sú úplne bezbariérové. Neustále sa na tom pracuje, ale dodatočná inštalácia výťahov je extrémne drahá najmä v starých staniciach.

15 z takmer 160 staníc metra nie je úplne bezbariérových, čo znamená náročnejší prístup pre ľudí s invalidnými vozíkmi či mamičky s kočíkmi.

Prehľad staníc, kde nie je vybudovaný bezbariérový prístup:

L1: Clot, Plaça de Sants, Espanya, Urquinaona Line L1: Clot, Plaça de Sants, Espanya, Urquinaona

L3: Espanya, Vallcarca Line L3: Espanya, Vallcarca

L4: Maragall, Verdaguer, Urquinaona, Jaume I, Ciutadella-Vila

L5: Plaça de Sants, Virrei Amat, Maragall, Verdaguer

Prevádzkové časy metra:

Pondelok až piatok od 5:00 ráno do polnoci.

Piatky a večery pred štátnym sviatkom od 5:00 ráno do 2:00 v noci.      

Sobota v noci – žiadne prerušenia.

Nedeľa – do polnoci.

Cestovné lístky a ich ceny

Jednosmerný lístok

Klasický jednosmerný lístok je pre vás tým pravým lístkom, ak chcete použiť verejnú dopravu len zriedka. S jedným lístkom môžete napr. cestovať mestským autobusom alebo použiť metro. Bežná cena (2019) jednosmerného lístka je 2,20 Eur. Lístok si viete zakúpiť v predajných automatoch.

S jednosmerným lístkom nemôžete cestovať z metra na letisko a opačne. Na túto jazdu potrebujete extra lístok, ktorý stojí 4, 60 Eur (jednosmerná cesta) alebo 9,20 Eur (spiatočná cesta).

Cestovná karta „Hola BCN“ (2-5 dní)

Cestovná karta “Hola BCN” je veľmi obľúbená medzi turistami pretože je jednoduchá a pohodlná na používanie. Nemusíte sa zaoberať systémami cestovného a cestovných lístkov piatich dopravných spoločností v Barcelone.  Táto karta ponúka neobmedzené cestovanie metrom, mestskými autobusmi (TMB), električkami, regionálnou železnicou (Rodalies de Catalunya, zóna 1), mestskou železnicou (FGC, zóna 1) a lanovkou (Funicular de Montjuïc). Ponúka neobmedzené jazdy s jedným lístkom na 2, 3, 4 alebo 5 po sebe idúcich dní. Vydáva ju priamo spoločnosť TMB, prevádzkovateľ mestských autobusov a metro Barcelona. Táto karta zahŕňa aj jazdu medzi metrom a letiskom!

Ceny karty „Hola BCN“ platné v roku 2019:

2 dni: 15,20 Eur

3 dni: 22,20 Eur

4 dni: 28,80 Eur

5 dni: 35,40 Eur

Deti do 4 rokov nepotrebujú cestovný lístok.

Kartu si môžete zakúpiť na tomto odkaze

Barcelona karta

S kartou “Barcelona Card” môžete objavovať mnohé kultúrne a voľnočasové aktivity v Barcelone bezplatne alebo za zníženú cenu. Je to kombinácia denného lístka na miestnu dopravu a zľavovej karty pre vstupné. Môžete cestovať verejnou dopravou neobmedzene a bezplatne (platí aj pre jazdu medzi metrom a letiskom).

Barcelona Card vydáva oficiálna turistická kancelária mesta a ponúka viac ako 85 výhod:

  • Voľný alebo zľavnený vstup do múzeí, akvária, zoo…
  • Voľný alebo zľavnený vstup na akcie alebo prehliadky (so sprievodcom) po meste.
  • Neobmedzená a bezplatná cesta verejnou dopravou: mestský autobus, metro (vrátane cesty na letisko), električka, Renfe- vlaky (prímestský vlak, zóna 1), FGC-Bahn (prímestský vlak, zóna 2).
  • Pre deti vo veku od 4 do 12 rokov je možné kúpiť karty Barcelona Card Kids, ktoré vám poskytnú všetky výhody Barcelona Card za výrazne znížené ceny.

Ceny „Barcelona Card „platné v roku 2019:

3 dni: 46 Eur/22 Eur (dospelí/deti)

4 dni: 56 Eur/28 Eur (dospelí/deti)

5 dni: 61 Eur/33 Eur (dospelí/deti)

Kartu si môžete zakúpiť na tomto odkaze.

Cestovný lístok na 10 jázd „ATM T-10“

Lístok T-10 platí na 10 ciest v zónach 1-6 metrom, električkou, prímestským vlakom (Rodalies) alebo autobusom. Lístok “T-10” je pre vás vhodný v prípade, že sa chystáte na dlhší pobyt v Barcelone so zriedkavým využitím verejnej dopravy. Na jeden lístok môžu cestovať rôzne osoby. 

Ceny lístka platné pre rok 2019:

Pre 1 zónu – 10,20 Eur

Pre 2 zóny – 20,10 Eur

Pre 3 zóny – 27,40 Eur

Pre 4 zóny – 35,25 Eur

Pre 5 zón – 40,50 Eur

Pre 6 zón – 43,05 Eur

Tento lístok si neviete zakúpiť online, predáva sa v predajných automatoch.

Tento lístok nezahŕňa jazdu medzi metrom a letiskom. V tomto prípade si musíte zakúpiť špeciálny lístok, spomínaný vyššie v texte v bode číslo 1).

Skupinový lístok

Špeciálny skupinový lístok pre turistické skupiny alebo školské zájazdy v Barcelone nie je možné zakúpiť, neexistuje. Mnohé skupiny preto používajú HolaBCN kartu. Každý člen skupiny dostane svoju vlastnú kartu.

Mestské autobusy TMB

Spoločnosť Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) prevádzkuje aj mestskú autobusovú sieť v Barcelone. V súčasnosti viac ako 100 tratí pokrýva takmer každý kút Barcelony.

Autobusy spoločnosti TMB tvoria so svojimi súčasnými 109 linkami kostru miestnej dopravy v Barcelone. Do všetkých kútov mesta sa ľahko dostanete červenými a bielym autobusmi.

Pozitívnou informáciou je, že od roku 2007 je celý autobusový park spoločnosti TMB v Barcelone prispôsobený na prepravu osôb s obmedzením mobility, užívateľov invalidných vozíkov či mamičky s kočíkmi.

Na väčšine zastávok zastavuje viac ako len jeden autobus. Na zastávke sú uvedené čísla autobusov, ktoré na nej zastavujú. Každý autobus zobrazuje číslo svojej trasy vpredu. Zastávky sú väčšinou na znamenie, je potrebné dať signál vodičovi. V opačnom prípade nemusí zastaviť na danej zastávke.

Pri nastupovaní použite predné dvere alebo jedne z dvoch predných dverí (4 dverové autobusy). Pri vystupovaní použite zadné dvere. Po nastúpení do autobusu si nezabudnite označiť lístok.

Cestovné lístky

Sú rovnaké ako v časti Cestovné lístky – metro (platia rovnako pre všetky druhy verejnej dopravy).

Električky v Barcelone

V Barcelone existujú 2 nezávislé električkové siete, ktoré nie sú spojené. Obe siete sú pomenované po konečných zastávkach. Električková sieť “Trambes” je pomenovaná po Sant Adrià de Besòs a električková sieť “Trambaix” je pomenovaná po Comarca Baix Llobregat.

V roku 1971 električky v Barcelone zrušili. V roku 2004 bola doprava električkami opäť obnovená. V súčasnosti premávajú električky po stále sa rozširujúcej trati. Koľajnice sú rozdelené do dvoch ešte neprepojených sietí. Siete sú pomenované po koncových zastávkach. Trať “Trambaix” zahŕňa trasy  T1, T2 a T3. Trať “Trambesòs” zahŕňa trasy T4, T5 a T6.  Celkovo má Barcelona 6 električkových tratí, ktoré tvoria spolu 30 km železničnej siete.

Prevádzkové časy električiek

Pondelok až piatok, nedeľa a štátne sviatky : od 5:00 do polnoci.

Piatok, sobota a večery pred štátnymi sviatkami: od 5:00 do 2:00 v noci.

„Tramvia Blue“ – Historická električka

Jazda v historickej električke nie je len príjemným zážitkom pre nadšencov električiek. Električky sú staršie ako 100 rokov. Približne 1,3 km dlhá trať sa vyhýba strmému stúpaniu na horu Tibidabo (520m).

Cestovné lístky

Sú rovnaké ako v časti Cestovné lístky na metro (platia rovnako pre všetky druhy verejnej dopravy).

Prímestská železnica

Prímestské vlaky spoločnosti Rodalies de Catalunya slúžia v okolí Barcelony. Prímestská železnica ponúka spojenie verejnej dopravy vo viac ako 70 obciach alebo mestách metropolitného regiónu.

Post source : publictransport.barcelona

About The Author

Related posts

Leave a Reply