Xuixos

Xuixos

Xuixos je katalánsky dezert, ktorého zrodenie sa pripisuje mestu Girona. Toto pečivo je oválneho tvaru a je plnené krémom “catalana“. Pečivo je vysmážané a obaľuje sa kryštálovým cukrom.

Legenda

Existuje legenda o vzniku Xuixos, ktorá hovorí, že toto pečivo bolo objavené postavou El Tarlà, ktorá sa objavuje v legendách o Girone.

Legenda hovorí, že pred mnohými rokmi sa rozšírila epidémia v Carrer de l’Argenteria. Aby sa zabránilo jej šíreniu na obidvoch koncoch ulice postavili zábrany. Keďže obyvatelia boli uväznení a nemohli sa stretávať ani so susedmi v okolí, nudili sa a postupne začali upadať do depresie. Jeden z nich nazývaný El Tarlà chcel rozveseliť ľudí a tak svojimi akrobatickými kúskami bavil obyvateľov uzatvorenej ulice počas karantény.

El Tarlà

El Tarlà sa zaľúbil do krásnej dievčiny, dcéry pekára. Príbeh opisuje ako El Tarlà vstúpil do pekárne s kyticou kvetou, ktorých vôňa spôsobila to, že si akrobat kýchol a znelo to ako „Xui!“

Aby upokojil rozhorčeného pekára, sľúbil, že sa ožení s jeho dcérou a prezradí mu recept na špeciálny typ pečiva. Pekár toto pečivo pomenoval podľa zvuku kýchnutia, ktorým El Tarlà vstúpil do pekárne.         

Ingrediencie:

  • Ingrediencie na krém
  • 65g cukru
  • 185ml mlieka
  • 1 téglik smotany na šľahanie 
  • 1 vanilkový struk
  • 1 malý plátok citrónovej kôry (bez bielej časti)
  • 1 malý plátok pomarančovej kôry (bez bielej časti)
  • 20g kukuričného škrobu
  • 2 žĺtka
  • 30g masla

Ingrediencie na cesto:

  • 90ml mlieka
  • 250g chlebovej múky
  • Štipka soli
  • 10g droždia
  • 45g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
  • 15g masla
  • Olej na vyprážanie
  • Kryštálový cukor
  • Škorica

Postup:

Začneme prípravou krému, aby mal čas vychladnúť kým nie je pripravené cesto.

1. Do hrnca dáme mlieko, smotanu, 35g cukru, vanilkový struk prerezaný priečne, pomarančovú a citrónovú kôru. Necháme variť a keď mlieko začne vrieť, stiahneme z ohňa. Necháme mlieko odležať 5 minút a potom vyberieme pomarančovú a citrónovú kôru a vanilkový struk.

2. Vyšľaháme žĺtky s 30g cukru, zmes by mala nabrať objem a zblednúť. Potom primiešame kukuričný škrob a miešame, kým sa nerozpustí.

3. Mlieko opäť dáme variť, keď začne vrieť, pridáme za stáleho miešania žĺtkovú zmes a miešame kým trocha zhustne. Maslo nakrájame na malé kocky a pridáme do zmesi, miešame, kým sa nerozpustí. Zmes prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.

Príprava cesta:

1. Preosejeme múku, soľ a cukor dáme do misky. Zohrejeme mlieko v mikrovlnke, do teplého mlieka pridáme kukuričný škrob a droždie a miešame kým sa roztopí.

2. Vezmeme si misku s preosiatymi ingredienciami, urobíme si v strede dieru a pridáme vajíčko. Zmiešame pomaly drevenou varechou a postupne prilievame mlieko. Pridáme maslo, ktoré by malo byť izbovej teploty, zamiešame všetko rukami. Prikryjeme misku uterákom a necháme odpočívať, kým sa         cesto zdvojnásobí. Môže to trvať tak 1 až 2 hodiny.

3. Keď je cesto pripravené, položíme ho na pomúčenú dosku a zrovnáme valčekom, aby bolo tenké. Cesto krájame na trojuholníky, ktoré naplníme vychladeným krémom a zrolujeme, ako by sme tvarovali croissant.

4. Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme vytvorené xuixos na papier, prikryjeme uterákom a necháme odležať 30 minút až hodinu. Potom odležané cesto vyprážame, otáčame ich z každej strany, aby nezhoreli pretože cesto je tenké a mohlo by sa pripáliť.

5. Vypražené xuixos položíme na papierovú utierku, aby vsiakla prebytočný olej a obalíme ich v cukre a škorici.

zdroj: shbarcelona.com
foto: tentacionespaladar.files.wordpress.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *