Xuixos je katalánsky dezert, ktorého zrodenie sa pripisuje mestu Girona. Toto pečivo je oválneho tvaru a je plnené krémom “catalana“. Pečivo je vysmážané a obaľuje sa kryštálovým cukrom.
Legenda
Existuje legenda o vzniku Xuixos, ktorá hovorí, že toto pečivo bolo objavené postavou El Tarlà, ktorá sa objavuje v legendách o Girone.
Legenda hovorí, že pred mnohými rokmi sa rozšírila epidémia v Carrer de l’Argenteria. Aby sa zabránilo jej šíreniu na obidvoch koncoch ulice postavili zábrany. Keďže obyvatelia boli uväznení a nemohli sa stretávať ani so susedmi v okolí, nudili sa a postupne začali upadať do depresie. Jeden z nich nazývaný El Tarlà chcel rozveseliť ľudí a tak svojimi akrobatickými kúskami bavil obyvateľov uzatvorenej ulice počas karantény.
El Tarlà
El Tarlà sa zaľúbil do krásnej dievčiny, dcéry pekára. Príbeh opisuje ako El Tarlà vstúpil do pekárne s kyticou kvetou, ktorých vôňa spôsobila to, že si akrobat kýchol a znelo to ako „Xui!“
Aby upokojil rozhorčeného pekára, sľúbil, že sa ožení s jeho dcérou a prezradí mu recept na špeciálny typ pečiva. Pekár toto pečivo pomenoval podľa zvuku kýchnutia, ktorým El Tarlà vstúpil do pekárne.
Ingrediencie:
- Ingrediencie na krém
- 65g cukru
- 185ml mlieka
- 1 téglik smotany na šľahanie
- 1 vanilkový struk
- 1 malý plátok citrónovej kôry (bez bielej časti)
- 1 malý plátok pomarančovej kôry (bez bielej časti)
- 20g kukuričného škrobu
- 2 žĺtka
- 30g masla
Ingrediencie na cesto:
- 90ml mlieka
- 250g chlebovej múky
- Štipka soli
- 10g droždia
- 45g cukru
- 1 vajíčko
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 15g masla
- Olej na vyprážanie
- Kryštálový cukor
- Škorica
Postup:
Začneme prípravou krému, aby mal čas vychladnúť kým nie je pripravené cesto.
1. Do hrnca dáme mlieko, smotanu, 35g cukru, vanilkový struk prerezaný priečne, pomarančovú a citrónovú kôru. Necháme variť a keď mlieko začne vrieť, stiahneme z ohňa. Necháme mlieko odležať 5 minút a potom vyberieme pomarančovú a citrónovú kôru a vanilkový struk.
2. Vyšľaháme žĺtky s 30g cukru, zmes by mala nabrať objem a zblednúť. Potom primiešame kukuričný škrob a miešame, kým sa nerozpustí.
3. Mlieko opäť dáme variť, keď začne vrieť, pridáme za stáleho miešania žĺtkovú zmes a miešame kým trocha zhustne. Maslo nakrájame na malé kocky a pridáme do zmesi, miešame, kým sa nerozpustí. Zmes prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.
Príprava cesta:
1. Preosejeme múku, soľ a cukor dáme do misky. Zohrejeme mlieko v mikrovlnke, do teplého mlieka pridáme kukuričný škrob a droždie a miešame kým sa roztopí.
2. Vezmeme si misku s preosiatymi ingredienciami, urobíme si v strede dieru a pridáme vajíčko. Zmiešame pomaly drevenou varechou a postupne prilievame mlieko. Pridáme maslo, ktoré by malo byť izbovej teploty, zamiešame všetko rukami. Prikryjeme misku uterákom a necháme odpočívať, kým sa cesto zdvojnásobí. Môže to trvať tak 1 až 2 hodiny.
3. Keď je cesto pripravené, položíme ho na pomúčenú dosku a zrovnáme valčekom, aby bolo tenké. Cesto krájame na trojuholníky, ktoré naplníme vychladeným krémom a zrolujeme, ako by sme tvarovali croissant.
4. Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme vytvorené xuixos na papier, prikryjeme uterákom a necháme odležať 30 minút až hodinu. Potom odležané cesto vyprážame, otáčame ich z každej strany, aby nezhoreli pretože cesto je tenké a mohlo by sa pripáliť.
5. Vypražené xuixos položíme na papierovú utierku, aby vsiakla prebytočný olej a obalíme ich v cukre a škorici.
zdroj: shbarcelona.com
foto: tentacionespaladar.files.wordpress.com