Sagrada Família
Photo Credit To upload.wikimedia.org, forcabarca.sk

Sagrada Família

Snáď najznámejší barcelonský skvost všetkých čias, Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, jednoducho známa ako “Sagrada Família” je rímskokatolícky kostol, ktorý navrhol slávny architekt Antoni Gaudí. Každoročne priťahuje viac ako 2,8 milióna návštevníkov a je jedným z najznámejších kostolov na svete.

Stavba kostola začala v roku 1882, Antoni Gaudí sa zúčastnil projektu až v roku 183 a bol menovaný za riaditeľa v roku 1884. Gaudí si bol vedomý toho, že sa nedožije dňa, keď sa kostol dokončí a preto zanechal podrobné návrhy na usmernenie jeho dokončenia. V čase keď Gaudí zomrel v roku 1926,  len jedna štvrtina stavby bola dokončená. Budova ešte stále nie je úplne dokončená a odhaduje sa, že súčasná stavba predstavuje len 70% konečného dizajnu. Napriek tomu, budovu v roku 2010 vysvätili pápežom Benediktom XVI. a bola vyhlásená za menšiu baziliku.

Sagrada Família je známa tým, že je jedným z najznámejších príkladov jedinečného štýlu Antoni Gaudího, ktorý kombinuje prvky secesie, katalánskeho modernizmu a španielsky neskorý gotický dizajn. Téma prírody stojí v popredí Gaudího dizajnu čo sa týka symbolizmu ako aj využívania organických tvarov a foriem. 

Gaudího koncepcia tejto baziliky bola založená na tradíciách gotických a byzantských katedrál. Jeho zámerom bolo vyjadriť kresťanskú vieru prostredníctvom architektúry a krásy budovy a oznámiť posolstvo evanjelistov. Dosiahol symbiózu medzi formou a kresťanskou ikonografiou s osobnou architektúrou vytvorenou prostredníctvom nových, ale dôkladne logických štruktúr, foriem a geometrií inšpirovaných prírodou, pričom svetlo a farba tiež zohrávajú ústrednú úlohu

Keď sa kostol dokončí, bude mať 3 fasády, každá s vlastným motívom a štýlom:  Nativity Facade venovaná narodeniu Ježiša), Passion Facade (venovana Kristovej vášni) a Glory Facade (venovaná Ježišovej sláve). 

Pôvodné návrhy vyžadujú celkom 18 veží, ktoré predstavuju 12 apoštolov, 4 evanjelistov, Máriu a Ježiša. Doteraz bolo dokončených len osem veží a očakáva sa, že keď bude budova dokončená, bude najvyšším kostolom na svete.

Ako by mala vyzerať Sagrada Família po dokončení si môžete pozrieť v krátkom videu:

Otváracie hodiny:

November až Február: 9:00 – 18:00

Marec: 9:00 – 19:00

Apríl až September: 9:00 – 20:00

Október: 9:00- 19:00

25. a 26. decembra, 1. a 6. januára: 9:00 – 14:00

Predaj lístkov končí 30 minút pred záverečnou.

Dostanete sa sem metrom: L2 a L5 a autobusmi: 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 a B24.

Lístky si viete zakúpiť aj online na tomto odkaze:

Post source : theculturetrip.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply