12 zaujímavých faktov, ktoré ste o hlavnom meste Katalánska nevedeli
Photo Credit To upload.wikimedia.org, c1.staticflickr.com

12 zaujímavých faktov, ktoré ste o hlavnom meste Katalánska nevedeli

Je pravda, že Barcelona je známa svojou slnečnou modrou oblohou, štýlovou stredomorskou atmosférou a mimoriadnou architektúrou. Vedeli ste však, že Barcelona je domovom najväčšieho metropolitného parku na svete? Prinášame vám niekoľko zaujímavých faktov o tomto krásnom meste, o ktorých ste možno ani netušili.

Barcelona je jediným mestom na svete, ktoré od Royal Institute of British Architects získalo Royal Gold Medal za architektúru

Napriek tomu, že medaila sa zvyčajne dáva jednej osobe alebo skupine architektov, Barcelona je prvým a jediným mestom na tejto planéte, ktorej sa dostala takáto pocta.

Barcelona nemala žiadne pláže až do Olympijských hier v roku 1992

V súčasnosti má Barcelona 7 pláži, ktoré dotvárajú 4,5 km pobrežie mesta. Nehovoriac o tom, že spoločnosť National Geographic zvolila Barcelonu za “Najlepšie plážové mesto”.

Domov najrušnejšej ulice v Španielsku

Barcelonská nákupná mekka Portal de l’Àngel nachádzajúca sa v štvrti Ciutat Vella nie je len jedným z najdrahších ulíc v Španielsku, ale aj najrušnejším chodníkom v krajine, priemerne tadiaľ prejde 150 000 ľudí denne. 

Jedno z najväčších miest sveta, kde je fajčenie marihuany legálne

Domov pre viac ako 700 marihuanových podnikov, nie je žiadnym prekvapením, že Španielsko sa často označuje ako “Holandsko na juhu”. Viac ako polovica týchto podnikov sa nachádza v Barcelone , čím sa mesto stalo rajom pre fajčiarov marihuany. Platí to však len pre domácich obyvateľov  a získanie občianstva nie je jednoduché.

Barcelona mala byť domovom Eiffelovej veže

Je to pravda, keby všetko išlo podľa pôvodného plánu Gustava Eiffela, najznámejší parížsky orientačný bod by bol teraz v Barcelone. Žiaľ, Španielsko odmietlo projekt architekta pretože bol podľa nich príliš “radikálny” a nezodpovedal estetike mesta.

Sídlo prvého ľadového baru na pláži

V roku 2007 na pláži El Somorrostro otvorili prvý ľadový bar na svete, ktorý sa nachádza na pláži.

Domov najväčšieho futbalového štadióna na svete

Camp Nou, domovský štadión klubu FC Barcelona pokrýva plochu 55 000 m2 s kapacitou 99 354 miest. Nie je to len najväčší futbalový štadión v Európe, ale aj druhý najväčší na svete po štadióne Rungrado May Day v Pyongyang v Severnej Kórei.

Mesto má 68 parkov

Viac ako 10% mesta pokrývajú mestské parky. Plocha ročne rastie okolo 10 hektárov. Na jedného obyvateľa teda pripadá 18,1 m2 plochy parku.

Mesto sa pýši najväčším metropolitným parkom na svete

Barcelonsky park Parc de Collserola s rozlohou 84,65 km2 je najväčším metropolitným parkom na svete –  dokonca je 22 krát väčší ako Central Park v New Yorku.

Barcelona je domovom 55 múzeí

Prekvapivo, najviac navštevovanejšie múzeum nie je ani veľkolepé Fundació Joan Miró ani MNAC a dokonca ani najmodernejšie Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), ale milované FC Barcelona Museum s návštevnosťou viac ako 1,5 milióna návštevníkov ročne.

Mesto sa môže pochváliť 9 chránenými pamiatkami UNESCO

Dve z nich – Palau de la Música Catalana a nemocnica Sant Pau navrhol modernistický architekt  Lluis Doménech i Montaner, zatiaľ čo zvyšných 7 navrhol Antoni Gaudí. Sú to Park  Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Vicens, La Sagrada Família, Casa Batlló a  Krypta kostola v  Colonia Guell.

Barcelona patrí medzi najpopulárnejšie cyklistické mestá

Barcelona má vybudovaných 180 km cyklistických tratí spolu s jedným z najúspešnejších programov zdieľania bicyklov na svete- Bicing. Všetko toto robí z hlavného mesta Katalánska jedno z najviac prístupných miest na svete.

Post source : spainattractions.es

About The Author

Related posts

Leave a Reply