Veľká noc v Barcelone
Photo Credit To upload.wikimedia.org, farm8.staticflickr.com,laramblabarcelona.com

Veľká noc v Barcelone

Pre tých z vás, ktorí plánujete stráviť Veľkú noc v Barcelone sme pripravili niekoľko zaujímavosti, ktoré hlavné mesto Katalánska ponúka turistom počas týchto sviatkov.

Veľkonočný týždeň sa v Španielsku nazýva „Semana Santa“, čo v preklade znamená „Svätý týždeň“.

Dátum veľkonočných sviatkov sa mení každý rok. Veľkonočný týždeň začína Kvetnou nedeľou v katalánčine nazvanou “Diumenge de Rams“ a v španielčine “Domingo de Ramos”. Kvetná nedeľa je  nedeľa pred Veľkou nocou.

Barcelona nemá veľmi veľa veľkonočných sprievodov, no počas týchto sviatkov niekoľko sprievodov a predstavení určite nájdete. V oblasti Raval sa koná sprievod vždy počas Kvetnej nedele. Viac sprievodov sa však koná počas osláv Veľkého piatku, ktorý sa nazýva v katalánčine “Divendres Sant” a v španielčine “Viernes Santo”.

Veľká noc končí v pondelok 22. apríla oslavou Veľkonočného pondelka, ktorý v katalánčine nájdete pod názvom “Diá de la mona de Pascua” a v španielčine sa tomuto dňu hovorí “Lunes de Pascua”.

Dátumy sviatkov Veľkej noci 2019

14. apríl – Kvetná nedeľa („Domingo de Ramos“)

18. apríl – Zelený štvrtok („Jueves Santo“) – tento deň nie je považovaný za štátny sviatok v Katalánsku. V niektorých častiach Španielska okrem Katalánska, Valencie a Cantabrie pripadá tento deň na štátny sviatok.

19. apríl – Veľký piatok (“Viernes Santo”)

21.apríl – Veľkonočná nedeľa (“Domingo de Resurrección”)

22. apríl – Veľkonočný pondelok (“Lunes de Pascua”)

Veľký piatok a Veľkonočný pondelok sú štátnymi sviatkami v  Barcelone a v celom Španielsku. Väčšina obchodov je preto v Barcelone zatvorená, ale reštaurácie a múzeá sú otvorené.

Čo ponúka Barcelona počas Veľkej noci

Barcelona je obľúbenou destináciou turistov aj počas Veľkej noci. Pre rodiny s deťmi, ktoré trávia Veľkú noc v tomto krásnom meste patria medzi obľúbené atrakcie  ako ZOO De Barcelona v Park Ciutadella či zábavný park na kopci Tibidabo, Magická fontána na úpätí kopca Montjuic, barcelonské akvárium alebo dedina Poble Espanyol na kopci Montjuic, kde sa koná vždy počas Veľkej noci kvetinový festival s množstvom aktivít pre deti.

Väčšina atrakcií v Barcelone ponúka programy upravené špeciálne kvôli Veľkej noci s rozmanitými aktivitami pre deti a rodiny. Hodinu cesty vlakom od Barcelony smerom na juh  sa nachádza zábavný park PortAventura, kde môžete navštíviť aj nový Ferrari park s najvyššou a najrýchlejšou horskou dráhou v Európe.

Milovníci nákupov budú sklamaní hlavne počas Veľkého piatku a Veľkonočného pondelka, kedy je väčšina obchodov v Barcelone zatvorených. V centre nájdete otvorených niekoľko obchodov so suvenírmi a len niekoľko malých butikov s oblečením. Veľké nákupné centrá a značkové predajne známych ulíc sú zatvorené. 

Veľkonočné festivaly v meste

Barcelona je moderné, kozmopolitné mesto avšak čo sa týka veľkonočných osláv, márne by ste hľadali oslavy veľkého rozsahu ako je tomu v iných španielskych mestách najmä na juhu krajiny ako napríklad v Seville. Mnoho miestnych obyvateľov Barcelony sa preto každý rok počas osláv Veľkej noci presúva autom von z mesta.

Tento hromadný presun sa nazýva “operacion salida”. Tento veľkonočný “operačný výjazd” je jedným z najväčších a viac ako pol milióna áut zvyčajne odchádza z Barcelony kvôli sviatkom Semana Santa.

Zaujímavosti veľkonočného víkendu

Kvetná nedeľa („Domingo de Ramos“)

Počas Kvetnej nedele sa v Barcelone koná sprievod pomenovaný ako „La Borriquita” (malý oslík). Vo všetkých kostoloch sa koná ceremoniál požehnania palmy.

Chlapci nesú “palmónes” – vysoké palmové stonky a dievčatá nesú “palmas” –  ktoré sú menšie a majú kratšie stonky. Malé deti nesú palmové listy, na ktorých majú malé vrecúška so sladkosťami alebo malými hračkami a sú zdobené katalánskymi stuhami “senyera”. Zaujímavou tradíciou v Španielsku počas Kvetnej nedele je, že deti by mali nosiť nový odev.

Veľký piatok (“Viernes Santo”)

Počas tohto dňa sa v Barcelone koná niekoľko sprievodov. Prvý sprievod Veľkého piatku v Barcelone začína v oblasti Raval pri kostole “La Iglesia de Sant Augustí” na námestí Plaça Sant Agustí s približne 300 účastníkmi a hudobníkmi. Ďalší sprievod Veľkého piatku začína v kostole Iglesia de Sant Jaume na ulici Carrer de Ferran v gotickej štvrti Barcelony.

Veľkonočná nedeľa (“Domingo de Resurrección”)

Najviac navštevované kostoly počas Veľkonočnej nedele, kde sa konajú omše a bohoslužby sú Barcelona Cathedral, Sagrada Família či kostol Santa Maria del Mar.

Veľkonočný pondelok (“Lunes de Pascua”)

Veľkonočný pondelok nazvaný v katalánčine ako “Día de la mona de Pascua” hovorí aj o tradícií veľkonočného koláča “Mona de Pascua” a je to nepochybne dôležitá súčasť Veľkej noci. Koláče “mones” sú neodmysliteľnou súčasťou týchto sviatkov. Počas sviatkov sa predá 750 000 až 850 000 kusov koláčov po celej Barcelone a v Katalánsku.

Tradícia týchto koláčov siaha až do 15. storočia a súčasťou tradície je, že je to dar, ktorý krstný otec alebo krstná mama pečie pre svoje krstniatka na Veľkonočný pondelok.

Tradičný tvar koláča “mona” je okrúhly a podobný veľkej šiške. Pôvodný recept tvoril marcipán a varené vajcia ako hlavné ingrediencie. Predpokladá sa, že počet použitých vajíčok zodpovedá veku krstňaťa, no použiť by sa malo nie menej ako 2 vajíčka a nie viac ako 12. V súčasnosti môže mať tento koláč mnoho tvarov a môže byť vyrobený aj z čokolády. Cukrári sa predbiehajú, kto vyrobí najväčší a najpozoruhodnejší Mona de Pascua.

Post source : barcelonayellow.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply