10 vecí, ktoré ste nevedeli o FC Barcelona
Photo Credit To fcbarcelona.com, laramblabarcelona

10 vecí, ktoré ste nevedeli o FC Barcelona

Mysleli ste si, že viete o FC Barcelona všetko? Nuž, my sme presvedčení o tom, že minimálne niektoré z nasledujúcich zaujímavostí vás istotne zarazia!

V Barcelone je viac ako jeden klub

To je samozrejmé. Mnohí futbaloví fanúšikovia, každopádne, zabúdajú na to, že v Barcelone sa teší obrovskej podpore aj iný klub ako FC Barcelona. RCD Espanyol bol založený v roku 1900 a bol vôbec prvým klubom španielskej histórie zloženým čisto z domácich hráčov. Tento celok je úzko spojený s bohatým susedstvom Sarrià nachádzajúcom sa v jednom z barcelonských predmestí a medzi ním a blaugranas panuje večná rivalita. 

Barca vynašla svoj vlastný štýl hry

Azda jedným z najznámejších hráčov a trénerov barcelonskej histórie bol holandský rodák Johan Cruyff. Do Barcelony prišiel v roku 1973 z Ajaxu a strávil tu niekoľko rokov pred odchodom do Ameriky. Cruyff sa v každom prípade vrátil roku 1988, no tentoraz ako manažér, ktorý stál za zrodom Dream Teamu s legendami na čele s Pepom Guardiolom, José Mari Bakerom a Txiki Begirstainom. Bol to práve tento mančaft, ktorý priniesol filozofiu “totálneho” futbalu. 

Klub je vlastnený svojimi členmi

FC Barcelona patrí medzi hŕstku klubov, ktoré sú vlastnené svojimi vlastnými členmi. Spolu títo ľudia tvoria rozhodujúci orgán, ktorého súčasťou bolo pred tromi rokmi viac ako stoštyridsaťtisíc socios. Je pritom zaujímavé, že len prednedávnom magazín Forbes ohodnotil Barcu ako druhý najhodnotnejší celok na svete. 

História spojenia s katalánskym národnostným hnutím

Už od počiatkov mal klub silné prepojenie na katalánske národnostné hnutie, azulgranas predstavovali pre fanúšikov aj direktívu dôležitý symbol lokálnej identity. Počas občianskej vojny prezident Josep Sunyol, veľký bojovník za nezávislosť, zavraždený vojakmi falangistov. Počas jedného pamätného dňa roku 1951 priaznivci vyjadrili svoju podporu štrajkujúcim šoférom miestnych električiek, keď i napriek mohutnému dažďu odchádzali zo štadióna pešo. 

Zakladateľ pochádzal zo Švajčiarska

Hoci Barca je veľmi blízko spojená s katalánskou identitou, založená bola Hansom Gamperom, obchodníkom zo Švajčiarska, ktorý sa podieľal i na vzniku FC Zurich. Naklonený myšlienke vytvoriť lokálne mužstvo, Gamper uverejnil v miestnych novinách reklamu na stretnutie v tunajšej telocvični, na ktorú zareagovalo jedenásť nadšencov. Neskôr sa z neho stal prezident a dnes jeho meno nesie viacero inštitúcií. 

Domácich duelov sa miestni zúčastňujú minimálne

I napriek tomu, že klubová popularita je v miestnom aj celosvetovom meradle enormná, Camp Nou je neslávne slávny svojou nie príliš atraktívnou atmosférou. Zatiaľ čo to počas zápasov vskutku žije v baroch a podnikoch, na štadión chodí relatívne veľmi málo Barcelončanov. Niektorí veria, že to je spôsobené vysokou sumou vstupeniek, svoje zohráva aj množstvo zahraničných turistov. 

Má najpopulárnejšie béčko v Európe

Prieskumy ukázali, že najpopulárnejším druhým tímom na celom Starom kontinente je práve béčko FC Barcelona. Blaugranas si získali srdcia mnohých fanúšikov a na Mini Estadi chodí pravidelne množstvo ľudí tešiacich sa z pohľadnej hry mladíkov družstva. 

Najviac víťazov Zlatej lopty na svete

Katalánci mali vo svojej histórii až jedenásť hráčov, ktorí získali najprestížnejšie individuálne ocenenie Zlatá lopta, pre porovnanie Real Madrid, Juventus a AC Miláno ich majú iba osem. Z daných jedenástich hráčov, samozrejme, nikto nemá na svojom konte viac titulov ako Leo Messi, ktorý v ankete triumfoval päťkrát. 

Kvôli Francovi musel klub zmeniť svoj názov

Čiernou škrvnou barcelonskej histórie je obdobie diktátu generála Franca. Katalánci nemali povolené používať svoj vlastný jazyk a boli nútení odstrániť zo svojich dresov vlajky i národné symboly. Klub bol tiež nútený zmeniť svoj názov na Club de Football de Barcelona, čo sa opäť zmenilo v roku 1974. 

Fanúšikovia sú prezývaní “somári”

Pojem culés je v súvislosti s barcelonskými priaznivcami dobre známy, no len málokto vie, že jeho preklad je somári. Keď chceme pátrať po príčine, musíme sa dostať do časov, keď hrala Barca v Les Corts na štadióne s malou kapacitou, kde sa v horných radoch priaznivci neraz tlačili. Mnohým pripomínali stádo somárov, a tak táto prezývka podporovateľom celku prischla. 

Post source : theculturetrip

About The Author

Related posts

Leave a Reply