10 ďalších športov, v ktorých súťaží Barcelona
Photo Credit To theculturetrip

10 ďalších športov, v ktorých súťaží Barcelona

Keď sa budeme rozprávať o športe, najväčšiu pozornosť púta v Barcelone, samozrejme, futbal. Jedna z najúspešnejších inštitúcií na celom svete však súťaží hneď vo viacerých športoch a nedarí sa jej v nich o nič menej. 

Bastkebal

FC Barcelona Básquet, klub založený v roku 1926, je najstarším profesionálnym basketbalovým tímom histórie španielskej Ligy ACB. Ako víťaz posledných siedmich z trinástich domácich šampionátov mu patrí pozícia najlepšieho španielskeho družstva súčasnosti, ktorému sa darí aj na medzinárodnej scéne, na ktorej v roku 2010 triumfoval v Eurolige. Za Barcu hral v minulosti aj azda najlepší španielsky basketbalista všetkých čias Pau Gasol, ktorý následne odišiel do NBA. 

Hádzaná

Medzi anglicky hovoriacimi turistami možno hádzaná nie je príliš známy šport, no fakt je, že v Barcelone sa teší obrovskej popularite. Blaugranas svoju ekipu založili v polovici štyridsiatych rokov, no družstvo sa dlho trápilo a začalo sa mu dariť až po príchode legendárneho Valera Riveru, ktorý ho dostal až na samotný európsky vrchol. 

Hokej

Do rodiny FC Barcelona patrí aj ľadový hokej, ktorého mužstvo z roku 1971 patrí medzi najstaršie na celom Pyrenejskom polostrove. Mančaft sa v osemdesiatych rokoch začal trápiť, keďže trpel nedostatkom profesionálnych hráčov, no dnes vďaka amatérskym nadšencom opäť funguje a svoje duely hráva v najvyššej španielskej lige. 

Hokej na kolieskových korčuliach

Ďalším z tímov, ktorý nesie názov FC Barcelona, je najúspešnejší klub hokeja na kolieskových korčuliach španielskej i európskej histórie. FC Barcelona Hoquei bolo založené na začiatku štyridsiatych rokov a jeho zlatá éra prišla v sedemdesiatych rokoch pod koučom Josepom Lorentem, ktorý v minulosti sám za Kataláncov hrával. Celkovo bolo družstvo ocenené dvadsaťjedenkrát Európskym pohárom a na scéne španielskej OK Ligy triumfovalo dvadsaťšesť ráz.

Futsal

Futsalový výber FC Barcelona bol založený v roku 1978 bývalými hráčmi futbalového mužstva blaugranas. Klub mal menšie problémy na začiatku milénia, keď vypadol do druhej ligy, avšak v sezóne 2005/06 sa vrátil medzi elitu a odvtedy niekoľkokrát dokonca zvíťazil. Dnes patrí medzi absolútnu špičku.

Rugby

Tím FC Barcelona je v rámci rugby jedným z najstarších v celej španielskej histórii, jeho história sa začala písať pred deväťdesiatimi piatimi rokmi. Problémy ho sužovali počas občianskej vojny a nutná bola následná obrovská reorganizácia kádra, ktorá priniesla úspechy a celkovo štrnásť ligových titulov. V ostatných rokoch sa však Barce opäť prestalo dariť, keďže vypadla do druhej divízie.

Americký futbal

Nováčik na barcelonskej scéne Barcelona Búfals vznikol v roku 1987 a fanúšikovia ho dlhé roky poznali ako Búfals del Poblenou, teda býci z Poblenou, čo je oblasť, kde družstvo pôsobilo. Barca prispela k založeniu Katalánskej federácie amerického futbalu FCFA a dnes je jedným z účastníkov španielskej ligovej súťaže. 

Basketbal na vozíčkoch

Barcelonské mužstvo basketbalistov na vozíčkoch je jedným z najúspešnejších klubov pre hendikepovaných športovcov v celom meste. Založené bolo na začiatku tisícročia po dohode s tunajšou nemcnicou Institut Guttman, ktorá je svojou spoluprácou so znevýhodnenými športovcami známa od svojho vzniku. 

Atletika

Spomedzi celej športovej rodiny je po futbalistoch atletický tím z roku 1911 druhým najstarším klubom vôbec. Počas svojej histórie vyhral mančaft množstvo národných aj internacionálnych súťaží vrátane tridsiatich Majstrovstiev Španielska. Pôsobilo v ňom množstvo medailistov z Olympijských hier. 

Volejbal

Čo sa týka volejbalu, za spomenutie stojí najmä ženský celok. Po tom, čo bol založený pred dvadsiatimi piatimi rokmi, je FC Barcelona Voleibol súčasťou najvyššej španielskej ligovej súťaže Superligaand a patrí medzi najsilnejšie výbery v celej krajine. 

Post source : theculturetrip

About The Author

Related posts

Leave a Reply